Fără permis, cum se mai poate conduce pe drumurile publice?

cu.permis 300x177 Fără permis, cum se mai poate conduce pe drumurile publice?Fără permis se puteau conduce, scuterele electrice mai mici și mopedele. Acest lucru a fost valabil până la apariția noului cod rutier. Pe acest site am scris in multe articole despre scutere electrice, care se pot conduce fără permis.
Acest lucru a fost valabil și in România, până anul acesta.
Pentru că, în noul cod rutier, care va inta în vigoare din 19 ianuarie 2013, sunt mai multe modificări. Cea mai importantă modificare este specificată la articolul 21, care vrea să explice ce înseamnă un moped, citez: moped – vehicul, cu două sau trei roți, a carui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depașește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a carui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășesște 350 kg, neincluzând masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul ușor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor si locuinței nr. 211/2003, cu modificările si completările ulterioare;”.
În această categorie nouă denumită generic moped, intră toate vehiculele care binențeles se încadrează în acești parametri tehnici. Așadar toți deținătorii de scutere electrice sau pe benzină tricicluri cu motor, care până la această dată se puteau conduce fără permis, sunt obligați după această dată, să se prezinte la autoritățile competente, pentru obținerea permisului de conducere. Dacă vor să mai conducă pe drumurile publice. În felul acesta România nu face decât să se alinieze normelor Europene în domeniul rutier.
O prevedere care îi va bucura pe tineri este că, vârsta minimă este de 16 ani împliniţi pentru a obține permis de conducere la categoria AM, adică pentru această categorie de vehicule despre care am făcut vorbire mai sus, iar proba practică pentru verificarea aptitudinilor practice și a comportamentului, se va susține pe un poligon special amenajat. Deasemenea de la vârsta de 16 ani se poate da examen și pentru categoriile A1 şi B1.
În ceea ce privește atv-ul, cu acesta se poate circula fără permis, dar noul cod rutier prevede că nu se poate circula cu acesta pe drumurile publice, excepție făcând drumurile comunale.
Nu se mai poate conduce nici măcar o bicicletă ca și până acum. Acolo unde este amenajată o pistă pentru biciclete pe drumurile publice, bicicliștii sunt obligați s-o folosească, altfel riscă să primească amendă. Poate este indreptatită decizia aceasta, deoarece multi tineri se grăbesc să conducă un scuter sau moped, fară a avea cunostințele necesare in domeniul legislatiei rutiere, si rezultatul se vede in numarul tot mai mare de accidente provocate de aceștia. Aceste vehicule sunt agile, se strecoară ușor în aglomerația unui oraș, și având un demaraj bun deseori se expun accidentelor.

Din cauză că posesorii acestora nu au fost obligați să învețe legislație rutieră și conduc fără permis.

Cei care vor să citească noul cod rutier în totalitatea lui o pot face aici.
De Vasile Potropopu

share medium Fără permis, cum se mai poate conduce pe drumurile publice?

28 Responses to Fără permis, cum se mai poate conduce pe drumurile publice?

 • ilie:

  “Așadar toți deținătorii de scutere electrice sau pe benzină tricicluri cu motor, care până la această dată se puteau conduce fără permis, sunt obligați după această dată, să se prezinte la autoritățile competente, pentru obținerea permisului de conducere. ”

  Si totusi… vad pe magazinele online de profil cat si pe siturile de anunturi diverse, urmatorul tip de anunt :

  “Ocazie! 1500 lei, scuter electric 2 persoane nerulat,viteza maxima 20 km/h,autonomie cca 30 km. Nu trebuie inmatriculat, se conduce fara permis !

  Deci sa inteleg ca daca are viteza maxima de constructie sub 25km/h acesta poate fi condus mai departe fara permis?

  • Lucrul acesta este specificat in noul cod rutier. Nici-un scuter electric nu mai poate circula pe drumurile publice fara ca detinatorul lui sa detina permis de conducere

 • Armand:

  Daca am permisul de conducere anulat printr-o sentinta asi putea sa folosesc un atv daca asi conduce doar pe drumurile comunale ?
  Ce inseamna defapt aceste drumuri comunale? Strazi ?

 • Sorin:

  De exemplu daca aduci un scooter din alta tara,trebuie sa il inmatriculezi pentru a putea circula pe drumuriile publice?

  • Da, nu conteaza de unde îl ai. Scuterul electric trebuie să fie inmatriculat pentru a circula pe drumurile publice

   • Sorin:

    Sti cumva cat ii taxa( daca este taxa) sau care ii mersu la institutiile publice ( ce acte ai nevoie ) pentru a inmatricula un scooter electric? De la ce varsta poti conduce un scooter electric? Posesori de permis categoria B mai au nevoie de vreun curs pentru a putea conduce? Multumesc

    • Trebuie sa te interesezi la directia pentru permise. Un scuter electric se poate conduce daca ai 16 ani impliniti. Legea prevede ca pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1 se poate obtine permmis dupa 16 ani impliniti.

 • mihai:

  am auzit k sa amanat legea k sa ai permis la scuter oare asai

 • petru:

  nui corect sa deiei dosar penal politia daca scolile nau instructori, nau scuteri , stam mai bine de 3 luni an garaj cu mopedele , cand o sa se clarifice la iarna ? dar impozite pe ele la primarie au pus si sa ne faca si banda de circulatie de scutere

  • Știu, nu se grăbesc să pună în aplicare legea în privința obțineri permisului de conducere, poate nu au cu ce?… Oricum să te interesezi mai des la directia pentru permise.

 • Scoala de soferi Drive Impex School:

  Am gasit informații valoroase pe acest site. Sunt norocos ca l-am descoperit. în mod neintenționat, și sunt uimit de ce această coincidență nu sa întâmplat mai devreme! L-am marcat pentru a reveni.

 • Silasi Daniel:

  Tot nu sant lamurit daca am permis de conducere categoria B este necesar sa mai fac ceva cursuri pt a obtine si alta categorie de permis?

  • În lege la: Art.I. Nr:10. Litera d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM
   Așa scrie în lege; deci se poate conduce un scuter din categoria AM, dacă deții permis de conducere pentru categoria B

 • Silasi Daniel:

  Pentru a conduce scooter

  • În lege la: Art.I. Nr:10. Litera d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM
   Așa scrie în lege; deci se poate conduce un scuter din categoria AM, dacă deții permis de conducere pentru categoria B

 • autoprisma:

  Exista biciclete/triciclete electrice ptr. adulti care au vit.max.25 km/h si se pot conduce fara permis.Au autonomie pana la 50 km si sunt foarte practice.Le gasiti pe net.

  • Nu cred, că nu este obligatoriu obținerea permisului după noua lege, pentru conducerea acestor triciclete electrice.
   Oricum cred că trebuie sunat la direcția pentru permise, înainte de-a circula pe drumurile publice!

 • Silasi Daniel:

  Multumesc pt lamurire

 • cezar:

  salut daca am 16 ani pot conduce un scuter de 49cm

 • mirica a gheorghe:

  de retinut un lucru tehnologia a facut progrese iar in acest cod rutier se amesteca mopedele care pot fi cu 2 rotii cu trei roti cu 4 roti care se conduc cu permis si de aici invalmaseala cu permise de categoria abcd saf se pot conduce toate tipurile de mopede , politia inca nu stie imi ia cartea de identitate ca nu intelrege . sa faca cursurii de specializare si fara spaga ca eu unul nu dau ,hai sa punem mopedele in fata guvernului sa vada ca legea propusa de dinita nui buna si aduce paguba romaniei sa revina asupra legi sa circule cu atestate si cei prinsi fara atestat confiscarea mopedelor precum carutele tel 0720175140, FRONTUL DEMOCRAT ROMAN mopedistii unitiva.nu mai statii

  • Circulația mopedelor și a scuterelor în general, a fost problematică în ultimi ani. Noul cod rutier nu reglementează în cel mai „fericit” mod circulația acestora, dar mai ales obținerea permisului de conducere pentru categoria AM. Cu siguranță se va reveni asupra acestui cod rutier, cu reglementări mai detaliate.

 • MIRICA A GHEORGHE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN 0720175140:

  SI CE VREI SA SPUI CA MOPEDUL ESTE MAI GREU CA DEPASESTE 550KG PAI TOT ”DEZINFORMAT” RAMII CALCULUL ESTE FACUT LA CALUL PUTERE 5CP=4KW. SI MAI MULT NU CONTEAZA NUMARUL DE ROTI SI NU MAI FACETI GREUTATII ROMANIEI MILITIENII DE ”IGNORANȚI”, CUM ATI FACUT CU LASTUNUL SI CU MOBRA , SPER SA SE TREZEASCA SI GUVERNUL NU ASFEL SE GINDESTE LEGILE AI AUZIT VASILE PROTOPOPU ”NOSTALGIC” COMUNIST. UITE SI NUMARUL DE TELEFON FRONTUL DEMOCRAT ROMAN 0720175140 TRACTORUL ESTE MAI GREU CA DACIA SI SE CONDUCE CU B SI NU VREAU SA MA APUC SA ITI FAC EDUCATIE CA NU AM CUI.

  • Nu credeam că vom mai avea cenzură, credeam că va fi o auto cenzură prin ca toți ne vom menține în limitele bunului simț, măcar în spațiul public. Dar văd că m-am înșelat, și trebuie să ne acceptăm cumva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Badge Advertoriale.eu